23.3.2015

Totuus herkkyydestäni!

Olen nähnyt näitä erityisherkkyystestejä nyt pyörivän kaikkien blogeissa jo tovin. Itse kuulin erityisherkkyydestä ensimmäisen kerran äidiltäni jo aika kauan sitten. Tai siis kuulin sanan, muuta en tainnut jaksaa kuunnella, vaan vastasin "joo joo". No olisi ehkä kannattanut taas kuunnella mitä äiti puhuu.

Jotenkin en vain tykkää tehdä itsestäni mitenkään tämmöistä ERITYISherkkää. Toisinsanoen nostaa omia tarpeitani tuolla tavalla jalustalle. Kuullessani erityisherkkä -sanan, kuuntelematta mitä se tosiaan on, tiesin jo olevani sellainen. Se on niin kuvaava. Nyt kuitenkin valveuduin  sen verran, että luin nämä erityispiirteet. Oikeassahan olin (ja äitikin). Minä taidan olla vähän herkkis. Ja täältähän voit lukea aiheesta lisää, jos se ei ole sinulle tuttu.

En kuitenkaan luota omiin tuntemuksiini tarpeeksi, niin kyselin myös yövuoroissa olevan Tonin mielipiteet siitä, kuinka herkkä minä todella olenkaan. Tässä siis kommentit minun herkkyydestäni molemmilta. Tonin kommentit on nuo kursivoidut.

Vastaa tuntemuksesi mukaan ”totta”, jos väite on Sinun kohdallasi täysin tai jokseenkin totta.
Vastaa ”ei totta”, jos väite ei ole kovin totta tai ei ollenkaan totta.

1. Huomaan helposti yksityiskohdat ja vivahteet ympäristöstäni.

Totta. Näin ainakin uskon, mutta en tiedä vertailukohdetta. Toni ainakaan ei ole koskaan nähnyt samoja juttuja kanssani, mutta noh.. Miehet.

"Totta, en keksi perusteita :D"

2. Muiden mielialat vaikuttavat minuun.

Niin totta! Lisäksi nappaan ne mielialat todella helposti. Tai siis aistin, vaikka joku ei ääneen sanoisikaan. Jonkun päivän kurja fiilis saatta vaikeuttaa vielä illalla minun unensaantiani.

"Totta, jos on huonolla tuulella ei kestä kuin hetki ennen kuin se tarttuu, sama pätee liki kaikkiin mielialoihin."

3. Olen yleensä hyvin herkkä kivulle.

Totta ja ei totta. Yleensä nimittäin tunnun kuvittelevani olevani paljon herkempi kivulle kuin olenkaan. Esimerkkinä vaikkapa kaikki rokotukset, verikokeet, hammaslääkäri, synnytys.. Pelkään ja jännitän todella paljon etukäteen, koska olen varma kivusta, mutta itse tilanteessa selviänkin todella hyvin.

"Väärin, no et ainakaan valita jos olet."

4. Kiireisenä päivänä huomaan tarvitsevani vetäytymistä lepäämään, pimennettyyn huoneeseen tai johonkin, missä saan olla rauhassa ja ilman ärsykkeitä.

Totta nykyään. Ennen en kaivannut niin paljoa "omaa rauhaa", kuin nyt äiti-ihmisenä kotona ollessa. Olen aika varma, että asia korjaantuu kyllä, kun palaan ensi syksynä ihmisten pariin. Tai tavallaan muistan kyllä joskus istuneeni koulun vessassa, jotta saisin olla rauhassa. Ehkä se ei korjaannukaan.

"Väärin, ei sellaiseen ole mahdollisuutta tämän hetkisessä elämässä, ennen Aislaa saatoit niin joskus tehdäkkin."

5. Olen erityisen herkkä kofeiinin vaikutuksille.

Ei totta. Tai kyllä se kofeiini vaikuttaa minuun, mutta aika paljon sitä voin juoda. Kaksi kuppia kerrallaan kahdesti päivässä on hyvä määrä. Lisäksi vielä kaikki muu missä on kofeiinia, kuten Pepsi Max. Eli aika isoja määriä mielestäni. Vaikuttaa kyllä piristävästi, mutta en saa mitään tärinöitä tmv. mitä jotkut herkkikset saavat.

"Väärin, hyvin kestät kofeiinin."

6. Rasitun helposti voimakkaista ärsykkeistä kuten kirkkaista valoista, voimakkaista tuoksuista, karkeista kankaista iholla tai läheltä kuuluvasta sireenin äänestä.

VOI KYLLÄ TOTTA. Ärsyynnyn helposti kaikista ääni-, valo-, tunto- ja mitä-näitä-nyt-on-ärsykkeistä. En ala edes luettelemaan. No jos pari: Ruoan mässytys, pelikonsoleiden naputus, liian pimeä huone (etenkin ruokaillessa), sukkahousut, löysät sukat, jos Toni silittää liian kauan samasta kohdasta selkää... jne.

"Totta, ainakin osittain, sukkahuosujen sukat, mässytys yms. ovat hyvin rasittavia sinulle, varmaan myös tosi voimakkaat hajut... Et kauheasti näistä sano ääneen, joten vaikea sanoa enempää."

7. Minulla on rikas ja monimuotoinen sisäinen elämä.

Taitaa olla totta tämäkin. Aivan liikaa on mielikuvitusta, kun pelkään olla yksin kotonakin ja ylianalysoin kaikkia tilanteita aina mielessäni.

"Totta, pohdiskelet välillä vähän liikaakin."

8. Minulle tulee epämukava olo kovista äänistä.

Ei totta. En ainakaan keksinyt yhtään sellaista nyt äkkiseltään, joten tuskimpa. Tykkään ja nautin esim. livemusiikista joka on kovalla.

"Väärin, en ole huomannut, kaikki on aina tosi kovalla."

9. Liikutun syvästi taiteesta tai musiikista.

Totta. Mutta sitten pitää kyllä oikeasti keskittyä, mutta musiikki on helpompi kanava liikuttua.

"Väärin, tai jos liikutut teet sen salaa."10. Olen hyvin tunnollinen.

Totta tavallaan. Jos lupaan jollekulle jotain, niin pidän siitä kiinni vaikka kynsin ja hampain, koska tuntuu niin pahalta tuottaa pettymys. Sen sijaan vaikkapa koulumaailmaan tämä ei päde, paitsi jos olen tekemässä jonkun kanssa ryhmätyötä.

"Totta, oikein tunnollisuuden perikuva."

11. Säikähdän helposti.

En osaa sanoa. En oikein tiedä millainen on ihminen joka säikähtää helposti..

"Väärin, et ainakaan mainitse jos säikähtelet."

12. Hermostun jos minun täytyy tehdä paljon asioita lyhyessä ajassa.

Totta. Toni osaa varmaan sanoa tähän paremmin, mutta noh. Olen aika kova hermoilemaan.

"Totta, lähteminen, siivoaminen määräjalla yms. ovat aivan kamalia."

13. Kun ihmiset kokevat epämukavuutta fyysisessä ympäristössä, huomaan helposti mitä tulee tehdä jotta olisi viihtyisämpää (esim. muuttaa valaistusta tai istuimia).

En osaa vastata tähänkään. En saa mieleeni tällaista tilannetta, että kuinka olisin toiminut näin tai missä olisi ollut tilanne jossa olisi täytynyt pohtia tällaisia asioita muiden puolesta.

"Väärin, et ainakaan kerro jos näin on."

14. Ärsyynnyn kun ihmiset yrittävät saada minua tekemään liian monia asioita kerralla.

Voi kyllä, totta! 

"Totta, ärsyynnyt siitäkin jos joku yrittää saada sinua tekemään yhtä asiaa kerralla :D"

15. Yritän kovasti välttää virheitä tai asioiden unohtamista.

Totta. Pelkään ihan kamalasti epäonnistumista ja asioiden unohtaminen menee siihen kategoriaan, kuten virheetkin. Koen todella syvää huonoutta epäonnistuessani.

"Totta."

16. Pyrin aktiivisesti välttämään väkivaltaisia elokuvia ja tv-ohjelmia.

Totta. Toni ei oikein ymmärrä miksi en tykkää katsoa hänen valitsemiaan elokuvia. Vaikkapa fantasiaelokuvissa on aika usein liian paljon sotimista minun makuuni.

"Totta, paitsi jos ne sisältävät juonittelua ja teinidraamaa."

17. Tulen epämiellyttävän virittyneeksi kun paljon asioita tapahtuu ympärilläni.

Totta. Juu ei pysty keskittymään mihinkään kun yrittää keskittyä kaikkeen.

"Väärin, en ole huomannut."

18. Kova nälkä aiheuttaa minulle voimakkaan reaktion, haittaa keskittymistä tai mielialaa.

Haluaisin niin paljon sanoa, että ei pidä paikkaansa, mutta TOTTA. Tämä superdieetti on huippujuttu siinä, että muistan syödä tasaisesti, sillä jos en ole syönyt, olen hirveä. Kesti aika monta vuotta tajuta se, että moni riita johtui tasan siitä, että en ollut syönyt.

"TOTTA!"

19. Muutokset elämässäni sekoittavat minua.

Totta. Ja auta armias jos ne tulee juuri ennen ruoka-aikaa.

"Väärin, muutokset elämässäsi ovat sinulle liki välttämättömiä tai hypit seinille."20. Huomaan ja nautin hienovaraisista tuoksuista, mauista, äänistä ja taideteoksista.

Totta. No en tiedä taas kuinka tätä perustelisi, mutta kyllä juu.

"Totta, tosin en tosta taiteesta niin tiedä :)"

21. Pidän tärkeänä järjestää elämäni siten, että vältän mullistavia ja kuormittavia tilanteita.

Ei totta. Yritän lähinnä mullistaa elämääni jatkuvasti. Tosin kuormittavia tilanteita taidan vältellä. Kuten vaikkapa koulunkäyntiä..... Joten ehkä tämä nyt sit oli TOTTA kuitenkin.

"Eos."

22. Kun joudun kilpailemaan tai suoritustani tarkkaillaan, tulen niin hermostuneeksi tai alan täristä, että suoriudun paljon huonommin kuin normaalisti.

Totta. En pääse ikinä mitään kirjallisia kokeita läpi koulussa. Inssi ei mennyt ensimmäisellä läpi. Mitä näitä nyt on. Kaikki unohtuu samantien kun tiedän jonkun tarkkailevan. Engalnninkurssilla oli AMKissa puhekoe, jossa opettaja kuunteli meidän ääntämistä. Olen koulutukseltani nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja ja lausuin sanan youth väärin. Opettaja takertui siihen, enkä juurikaan uskalla enää puhua englantia. Kiva kurssi.

"Väärin, ainakin kilpailun osalta, tarkkailusta voi jotain haittaa ollakkin."

23. Kun olin lapsi, vanhempani tai opettajani pitivät minua herkkänä tai ujona.

Totta. Ujona ei ehkä koskaan, mutta herkkis olen aina ollut.

"Molemmat, herkkänä kyllä, ujona tuskin."


PISTEYTYS

Laske kuinka monta totta-vastausta annoit. Jos vastasit totta 12 tai enempään kysymyksistä, olet todennäköisesti hermojärjestelmältäsi erityisen herkkä. Toisaalta vaikka olisit vastannut ”totta” vain muutamaan kysymykseen, mutta ne ovat todella vahvasti totta, saatat silloinkin olla erityisherkkä. Tiedät itse parhaiten oman kokemuksesi, joka on totta Sinulle.

Vertailun vuoksi erityisherkkiä on noin 20% ihmisistä, melko herkkiä noin 30% ja oman arvionsa mukaan ei ollenkaan tai ei juurikaan herkkiä noin puolet.

Toni sai minulle pisteitä siis juurikin tuon 12, joka juuri ylittää rajan erityisherkkyyteen ja itse sain aika reippaasti enemmän. Huomasin kyllä vastauksista, että oltiin ajateltu osa kysymyksistä aika eri tavoin, mutta kyllä tämä vahvistaa fiilikseni omasta eritysiherkkyydestäni. Maailma tuskin mullistuu tästä tiedosta mitenkään, mutta ehkä tekin tiedätte nyt, millainen herkkis täällä ruudun takana onkaan.

Onko muut tehneet tämän testin? Olisi kiva nähdä postauksia aiheesta, saa linkata! Ja jos teette tämän jälkeen, niin nekin olisi mielenkiintoista nähdä.

8 kommenttia:

 1. Täällä yksi erityisherkkä lukija!
  Itse kun olen tuon ja muitakin testejä tehnyt, niin olen aina saanut melkein täysiä pisteitä. Olen oikea erityisherkän perikuva.. Joskus vuosi sitten törmäsin HSP-juttuihin netissä ja heti tuli "valaistuminen", että vau, käytökselleni on olemassa nimi, enkä ole omituisuuksineni yksin. :) Olen oppinyt ymmärtämään itseäni paljon paremmin ja läheiseni myös.

  Mainitsit tuossa, ettet oikein tiedä millainen on helposti säikähtävä ihminen. No, se on sellainen joka säikähtää helposti esim. kovia äkkinäisiä ääniä tai yllättäviä ihmiskohtaamisia (joku tulee huomaamatta vierelle tms). Sinä kyllä tietäisit, jos olisit säikähtelevää sorttia ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo nimenomaan se on hienoa, että pystyy itselleen selittään, miksi on ainut tuntemansa aikuinen joka itkee hammaslääkärissä jo ennen suun avaamista. Tai muuta mukavaa :D Kyllä sie tiedät ;) Ja oh, onneksi en ole säikähtävä, kuulostaa inhalta :D

   Poista
 2. Ärsyynnyn kaiken maailman naputuksista tosi paljon (6)! Ihanaa, etten ole ainoa. Jos naputus/koputus/tmv jatkuu liian kauan, tulee fyysisesti tosi huono olo, tuntuu että räjähdän jos ei ääni kohta lopu. Joskus bussissa hermostuin jatkuvasti pyörivään kuulutukseen ja tuli sama fyysinen huono olo, tuntui etten voi istua, hiki nousi otsalle yms ja äiti käski lopettaa ylireagoinnin... Ihanaa että joku muukin häiriintyy samasta! Tai siis ei se että muutkin kärsivät vaan se etten olekaan epänormaali :p Liikutun myös äärimmäisen helposti musiikista ja se on jo melkein ärsyttävää... Junassa matkalla töihin jos sattuu tulemaan iPodista liian hyvä biisi ja lähtee kyyneleet valumaan, hieman noloa :-D myös kovat äänet häiritsevät, ja esim mai itsemasi liian hämärä huone. Niiden lisäksi kohdat 16 ja 22 pitävät paikkansa, mutta kahtatoista kyllää en kasaan saa. Ehkei siis yliherkkä, mutta vähän herkkä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo siis noi naputukset. Kerran oltiin koulun kanssa katsomassa semmoista jotain nuorisomusikaalia ja miun takan istui joku tyyppi joka tärisytti jalkaansa hermostuneesti koko ajan. Koska yritän tietenkin piilottaa nää fiilikseni, jota tuommoiset aiheuttaa, en sanonut mitään. Aluksi. Lopulta ärähdin sille kaverille niin, että sai varmaan elinikäiset traumat. Haha. Täytyis varmaan sanoa heti aluksi. En muista mitään mitä siinä näytelmässä oli, mutta sen tärisytyksen muistan... Mie en ole ihan noin herkkis ton musiikin kanssa, tarviin siihen kyllä ihan yksinäisyyden, mutta saan tosi voimakkaita tuntemuksia kyllä. Ja kuten tossa ohjeessa oli, että eo välttämättä 12 tule kaikilla erityisherkillä kasaan, jos noi muut on todella vahvoja, joten ei voi tietää, vaikka siekin olisit sit kuitenkin :) Aika monta kuitenkin osui!

   Poista
 3. Menin jo sekaisin laskuissa, mutta ainakin 15 kohtaa piti paikkaansa. Hmm, en ole ennen miettinyt tätä, mutta tosi moni kohta piti paikkaansa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo miekään en miettinyt aiemmin, kun tää tuntuu niin muoti-ilmöltä. Mut tavallaan 20% on aika paljon! Mie ainakin selitän kaikki outouteni tällä jatkossa :D

   Poista
 4. Mä olen tehnyt tämän ja postannutkin. Mä en ehkä puhuisi muoti-ilmiöstä, koska kyse ei ole niinkään siitä että olisi jotenkin IN olla erityisherkkä, vaan siitä että asialle on löytynyt nimi ja siitä keskustellaan enemmän ---> useampi kyseisen piirteen omaava tulee tietoiseksi asiasta. :) Sama tapahtuu parhaillaan aikuisten adhd:n ja add:n kanssa, kun tieto lisääntyy ja diagnosoidaan aiempaa enemmän. Mikä on äärimmäisen hyvä asia, koska kun ihminen tulee tietoiseksi näistä, hän myös ymmärtää itseään paremmin. :)

  Mun testi löytyy täältä; http://kerronsulletarinan.blogspot.fi/2015/03/miten-herkkyys-ilmenee.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, siun postauksen olenkin lukenut tästä aiheesta :) Ja siis kyllä, en mie niin ajattele, että olisi IN olla jotain, vaan vähän läpällä tarkoitin muoti-ilmiöö, kun tää on nyt niin pinnalla ;) Samoin juuri nuo add ja adhd -jutut, joista muuten löydän itseeni sopivia piirteitä myös. Ja se nimenomaan, että on helpompi itse ymmärtää itseään, se tuntuu kaikista kivoimmalta. :)

   Poista

Rauhaa ja rakkautta!