6.3.2015

No se (hitsin) sukupuolineutraalikasvatus

Sukupuolineutraalius tuntuu olevan semmoinen juttu, joka on ollut pinnalla nyt aika kauan ja edelleen vaan jatkuu. Tai sitten se on vain tullut minua vastaan vähän liian monta kertaa. Itsehän olen tehnyt aikonani opinnäytetyön seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä, jota kautta koko sanahirviöön alunperin tutustuin, ja aloin pohtimaan omaa mielipidettäni asiaan. Aloin näkemään ympärilläni suurta sukupuolijaottelua, jota tapahtuu koko ajan ja joka paikassa. No sitten syntyi lapsi ja perään ynnättiin vielä kasvatus. Sukupuolineutraalikasvatus. Hmm.

En ole aiemmin postannut aiheesta, koska olen tavallaan ymmärtänyt ihan molemmat kannat asiaan. Miksi joku haluaa kasvattaa lapsensa vahvasti jompaan kumpaan sukupuoleen kuuluvaksi. Kuinka tärkeää se kuuluminen johonkin on identiteetin muodostamisessa. Sitten taas ymmärrän miksi ihmiset tahtovat, että sukupuolta ei tarvitse painottaa niinkään, sillä olemmehan ihmisiä kaikki. Emme pelkästään sukupuolia, joten miksi viedä ajatuksia jonnekin normeihin jo lapsesta asti. Tai ylipäätään muodostaa sellaisia normeja, vaan niitä pitäisi ennemmin rikkoa.

Aisla itse valitsemansa 1v. lahjan kanssa. Kauhistus!
Oikeastaan silloin, kun Aisla syntyi, vannotin että meillehän ei sitten mitään vaaleanpunaista tule, halusin sitä kautta olla neutraali. Taisimpa suuttuttaakin jonkun, kun loukkaannuin liian tyttömäisistä lahjoista. Kuinka naurettavaa, nyt kun jälkeenpäin miettii. Nykyisin ostelen itsekin aika tyttömäisiä juttuja neidille. Vaaleanpunainen ei kuitenkaan kuulu edelleenkään suosikkeihin (paitsi semmoinen vanhanajan, oih), eikä varsinkaan pinkki. Niitä kammoan. Ulkovaatteiden löytäminen muissa väreissä (käytettynä) tuntuukin toisinaan tosi haastavalta. Myös sisävaatteiden kyllä, mutta ne ulkovaatteet on se suurempi murheenkryyni ollut minulle. 

Huuto.net ja tori.fi ovat hyviä paikkoja löytää lastentarvikkeita ja -vaatteita, mutta että miuta raivostuttaa se tyttöjen vaatteet ja poikien vaatteet jaottelu (joka taitaa olla muissakin nettikaupoissa, ihan jo henkkamaukalla..?). Torissa taitaa olla olla myös vaihtoehto unisex, mutta itselleni on jäänyt hiukan epäselväksi, että täytyykö myyjänkin silloin merkata unisex, jotta itse löydän kyseisen tuotteen haun kautta. No mutta, tässä hyvä esimerkki siitä jaottelusta sukupuolien välillä. Voisin hyvin ostaa Aislalle jonkun "poikien" haalarin tai vastaavan, mutta en kyllä tumman sinistä. Ihan vaan koska en pidä väristä yhtään sen enempää kuin pinkistäkään. 

Omalla tavallani myös tahdon, että tyttöni saa olla tyttö. En minäkään pidä siitä jos minua luullaan pojaksi, vaan haluan olla ylpeästi tyttönainen. En tahdo että sitä kaikkea pitäisi peitellä jotenkin ruskeiden haalareiden alle. Tai en tahdo olla käyttämättä tytölläni mekkoja ihan vaan koska tahdon olla neutraali. Enkä myöskään pukisi poikalasta mekkoon ollakseni sukupuolineutraali kasvattaja. Eri asia on tietty jos poikalapsi haluaisi pukeutua mekkoon. Silloin hän saisi sen todennäköisesti tehdä. Hei, onhan Tonillakin yömekko, sen löytää esim. täältä (ole hyvä, halusit varmaan, että muistutan tästä).

..Parempi?
Asiat eivät kuitenkaan koskaan ole yksiselitteisiä, mutta halusin nyt vain tuoda julki, että olen minäkin pohtinut. Haluan omassa kasvatuksessani tämän asian tulevan ilmi niin, miten se tulee kaikista luontaisimmin. Pipoa löysäten, ihan molemmilta kannoilta katsottuna. Se on varmasti meidän ratkaisu "pulmaan". Pitäisi lakata ajattelemasta värejä tietylle sukupuolelle tarkoitetuksi.

Niin ja tämä vaatetustouhuhan on vain murto-osa siitä, mitä se sukupuolineutraalikasvatus on. Seuraavaksi voimme miettiä leikkejä, sitä kuinka kohtelemme tyttöjä ja poikia eri tavoin, harrastuksia ja oikeastaan kaikkea mihin se heijastuu. Mutta ei nyt ja tässä. Tämä vaatetusasiakin oli jo raskasta pohdittavaa, hehhehhee.

Mitäs fiiliksiä teillä on hommasta? Kuinka sukupuolineutraaleja teillä ollaan? Ahdistuuko muutkin liiasta pohdinnasta?

4 kommenttia:

 1. Samalla tavalla jaotellaan myös miesten ja naisten vaatteet. Mä en jaksa ottaa siitä yhtään ressiä. Kyllä mä ihan sutjakasti laitan meidän pojan vaaleanapunaisiin Barbapapapöksyihin, vaikka ne ihan saletisti on ostettu Halvan ja Mauttoman tyttöjenosastolta. Enkä mä oikein edes tiedä miten niitä osastoja voisi sulauttaa yhteen. Ottamalla kyltit pois? Samanlaiset värit ja sävyt olisivat varmaan kuitenkin vierekkäin ihan vaan esteettisistä syistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Niin tehdään, mutta aikuisilla ymmärrän sen myös siksi, kun ruumiinrakenteet poikkeaa sukupuolten välillä, toisin kuin lapsilla :) Tai että naisten vaatteisiin täytyy mahtua tissit ja lantio :D Ja nimenomaan olisi kiva jos nettikauppaa selaillessa voisi vaan selailla lasten vaatteita, eikä tyttöjen tai poikien vaatteita :)

   Poista
 2. Sulla on niin hyviä kirjotuksia!

  Mä en juuri ole poikien ostastoilla pörränny kaupoissa, mutta kyllä meiltä löytyy sininen haalari ja siniset kengät yms jotka on poikeib puolelta ostettu.

  Samahan se miten jokainen pukee lapsensa. Kuhan on ehjää ja puhdasta. Se on mun mielipide.

  Itse myönnän, että ostan tosi paljon tyttömäisiä vaatteita yms. Mutta jokanen ostakoon niinku parhaaks näkee.

  Kasvatuksessa mä en oikeen tiedä? Koska kai nyt jokanen lapsi tulee tajuamaan, että on tyttöjä ja poikia. Ja itse on se toinen. Ei mun mielestä vaatteet kerro sukupuolta ollenkaan. Käytetäähnän aikuisetkin sinistä, vaikka nainen olenkin. :D epäselvä kommentti, mut toivottavasti tajusit pointtini ja kantani asiaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehjää ja puhdasta kannatan miekin! :) Saa pukea siis kukin miten tykkää! Ja tajusin pointtisi ja pystyn ainakin osittain olemaan myös samaa mieltä. Ja kiitti, kiva kuulla kehuja :)

   Poista

Rauhaa ja rakkautta!