10.3.2015

Paluu 90-luvulle (kasvisruokavalio päivähoidossa)!

Pari varoituksen sanaa tähän alkuun. Tonin mielestä liioittelen suunnattomasti ja koska hän ei enää aamupäivän jälkeen jaksa keskustella aiheesta kanssani, niin päädyin kirjoittamaan tänne. Haha.

Tänään me nimittäin käytiin tutustumassa päiväkodissa. Niin tai lähinnä vain katsomassa millainen se lähin paikka on, koska tällä viikolla täytyy pistää hakemukset ensi syksyä ajatellen menemään. Aika turha käynti, koska kuulimme siellä jo monesti, että tuskin Aisla edes pääsee kyseiseen päiväkotiin. Kun on niin ruuhkaista. No oli kiva käydä. Aika perus päiväkotihan se oli. Tietysti toivoin jotain ihanaa idyllistä paikkaa, jossa luonto on lähellä sydäntä ja kasvisruokaa tarjolla, mutta noh. Kaikkea ei voi saada.

Törmäsinkin näissä tutstumispuuhissa yhteen mielestäni aika isoon epäkohtaan, joka koskettaa erityisesti meidän perhettä. Tuohon kasvisruokaan liittyen nimittäin. Jo kaupunkimme varhaiskasvatuksen nettisivuilla luki, että erityisruokavaliosta tarvitsee toimittaa lääkärintodistus, jos tahtoo sitä noudatettavan päivähoidossa. En jotenkin uskonut, että asia OIKEASTI menee noin, mutta asia varmistui tänään vierailun yhteydessä. Allergiat ja kasvisruokavalio rinnastetaan nyt sitten toisiinsa ja jos haluamme Aislalle kasvisruokaa, niin täytyy hakea todistus. Olen sanaton. Päiväkodin tätikään ei ollut ihan varma asiasta, mutta sanoi kyllä, että ilman todistusta ei ole saatavilla kuin sitä ihan tavallista ruokaa. Olen oppinut jo, että se ihan tavallinen ruoka ei ole sellaista, jota minä tai perheeni voimme syödä. 

Minun ollessani lapsi se oli ihan normijuttu, että täytyi olla lääkärintodistus, mutta haloo.. Vieläkin! Miten voi olla mahdollista että en voi, ilman terveydenhuollon ammattilaisen lupaa, kieltää päiväkotia syöttämästä lapselleni kuollutta eläintä. Siis jotakin mikä on joskus elänyt. Ajattelin, että tämä asia ei olisi enää nykypäivänä niin kovin poikkeava ja meidän aatteita arvostettaisiin, mutta eipä taida niin olla. En ymmärrä.

Eihän se ole mikään sairaus, että ei syö eettisistä syistä jotakin, jonka sydän on joskus sykkinyt. Allergiat on sairauksia. Miksi sitten tarvitsemme lääkärintodistuksen (tai terveydenhoitajankin todistus kaiketi riitti)? Onko kasvisruokavalio sairaus? Mitä siihen todistukseen kirjoitetaan.. "Tämä lapsi syö kasvisruokaa." ??!!?

Koko homma on saanut minut epäilemään kasvisruoan tasoa myös. Pelkään sen olevan yhtä "tasokasta" kuin omassa lapsuudessani. Silloin jouduimme viemään keittäjälle reseptejä ruokiin, joita hän ei koskaan kuitenkaan toteuttanut. Pelkäsin aina lapsena niitä keittäjiä, koska halusin vain viedä tarjotun "kasviksia munamaidossa" -hässäkän suoraan roskiin, mutta se oli kiellettyä. Äh, mutta nyt alan luisua aiheesta. Takaisin.

Minua kummastuttaa ja surettaa tämä niin paljon. Ei sen takia, että olisi jotenkin hankalaa pyytää se todistus vaikka neuvolassa, vaan sen takia että se ylipäätään täytyy olla. Taidan olla aika herkkis asian suhteen, kokemuksieni takia, mutta ne ovat silti ihan todellisia kummastuksen tunteita. Ärsyttää.


Onko muiden kotipaikkakunnilla näin? Onko tämä muka edelleen normaali käytäntö?

23 kommenttia:

 1. En osaa sanoa miten täällä kun ollaan sekasyöjiä itse. Oletin kuitenkin että päiväkodissa saisi kasvisruuan koska saahan sen koulussakin, ja samasta keskuskeittiöstä ruuat lähtee kouluille ja päiväkodille. Allergioista piti olla todistus ymmärrettävästi.

  TufTuf

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin no saahan sen.. Todistusta vastaan :D Oletin miekin kyllä, että nykyisin ei enää semmoisia kaivattaisi :)

   Poista
 2. Katsotaanpa asiaa keskuskeittiön ja keittiöhenkilökunnan näkökulmasta. Ensinnäkin todistuksen vaatimiselle on erittäin hyvä syy: se, että ilman todistusta tulisi monelle keksittyjäkin allergioita ja ruokavalioita... Olen itsekin törmännyt maitoallergisiin ihmisiin, jotka voivatkin käyttää HYLAa, siis pakko olla HYLA, vähälaktoosinen ei käy... Olen tavannut kasvissyöjiä, joille yhtäkkiä sopiikin kinkku jne...

  Tuo on myös tietysti resurssikysymys... Kasvisruoan valmistaminen vaatii keittiöhenkilökunnalta lisätyöpanoksen ja on aika turhauttavaa alkaa tehdä kasvisruokia, jos asiakas (lapsi tai oppilas) päättääkin sitten, että syö "normi"ruokaa. Todistuksen avulla halutaan varmistaa, että ihmiset ovat tosissaan.

  Kasvisruokavaliota ei luokitella sairaudeksi missään nimessä, vaikka sellaisen käsityksen voi saadakin, kun pitää todistus hakea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttu-Maaria:
   Oliko tarkoituksellinen tuo virhe kirjoituksessasi: "Olen itsekin törmännyt maitoallergisiin ihmisiin, jotka voivatkin käyttää HYLAa, siis pakko olla HYLA, vähälaktoosinen ei käy..." Koska HYLA on Valion tuotemerkki vähälaktoosisille tuotteille.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Mie en ole kovinkaan tietoinen näistä HYLA- ja laktoosihommista, joten en sano niihin mitään, mutta miun mielestä kuulostaa aika uskomattomalta, että joku vanhempi sanoisi että lapsi ei syö lihaa ja syöttäisi kotona makkaraa iltapalaksi. Tai että miksi joku vanhempi huvikseen sanoisi lapsensa päiväkotiin kasvisruokailijaksi?

   Ja mitä työllistämiseen tulee, niin mielestäni tämmöiset asiat vähän niinkuin kuuluu työnkuvaan. Tai jos ihan kärjistetään, niin miksei sitten ole enemmän kasvisruokaa kaikille, kun sitä käsittääkseni myös sekasyöjät voivat syödä.. :)

   Poista
  4. Anonyymille tiedoksi: ei ollut virhe vaan totisinta totta... Ruoka- ja ravitsemusalan ammattilaisena saan jatkuvasti huomata, että ihmiset eivät tiedä, mitä HYLA tarkoittaa. Kun minulta on kysytty, että onko tämä HYLAa ja sanon, että joo, on vähälaktoosista, niin sitten vastataan, että se ei sitten käy, kun pitää olla sitä HYLAa. Ingmanin INTO ei siis käy :)

   Ja todellakin, liikaa on "maitoallergisia", jotka sitten käyttävätkin maitotuotteita ja on todellakin niitä, jotka vaatimalla vaativat erityisruokaa eivätkä käy sitä syömässä tai ottavat tavallisten ruokien linjastolta. Kun tällaisia ihmisiä tulee keskuskeittiön asiakkaaksi, niin keittiötädeillä on aika ihmetteleminen siinä, että mitähän asiakkaalle pitää olla... Siksi on hyvä olla se todistus, olipa kyseessä mikä ruokavalio hyvänsä.

   Toki erityisruokien valmistaminen kuuluu työnkuvaan, mutta kun on paljon erilaisia allergikkoja, eettisin perustein syöviä ym., niin se on aina jonkinlaista lisätyötä perusruoanvalmistamisen lisäksi. Jos ei ole käsitystä suurkeittiötyöstä, niin tätä ei voi ymmärtää.

   Olen samaa mieltä siitä, että kasvisruokia vaan enemmän tarjolle :)

   Poista
  5. No eikös ruokaympyräkin vähän aikaa sitten (öö no onhan siitä jo tovi) päivitetty niin, että kalaa pitäisi syödä enemmin kuin lihaa :) Itse en syö kalaa, mutta se voisi olla ihan hyvä muutos, jos sitä ruokaympyrää noudatettaisiin. (En tosin tiedä noudatetaanko, haha :D) Ja kiva, että joku ammattilainen on samaa mieltä! Särähtää vain itselle aina koraa tuo, kun puhutaan "tavallisesta" ruoasta ja sitten kasvisruoasta, heh.

   Poista
 3. Toki valmistus on sillä tavoin haastavaa, että täytyyhän lapsen sitten olla sitoutunut ruokavalioonsa. Mutta miksei tähän voi käydä vanhemman suostumus?! Koska eihän kasvisruoka nyt herranjeesus ole mikään allergia-asia!! Muutenkin ärsyttää, kun asenteet kasvisruokaan ovat niin nihkeitä edelleenkin. Miten niin kasvisruoka ei ole "tavallista ruokaa"?! Siihen pitäisi nimenomaan suhtautua juuri niin! Monesti kun kasvisruoka tunnutaan ottavan "tavallisena ruokana ilman lihaa". Öö ei niin kiitos. Ei ihme ettei arvostus kasvisruokaa kohtaan kasva, kun ei siihen ruokaan panostetakaan. Voi turhautuminen sentään. Ja pitäisikö vielä lisätä perään, että voihan sitä kasvisruokaa syödä ihan jokainen joskus. Ei niin, että muut syövät lihaa aina ja joku "allergikko" sitten ei koskaan. Toinen turhautuminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amen! Miun mielestä tässä luodaan kahden ruokailijan välille aina ihan liian isoa kuilua. Samoja aineksia syödään, paitsi ei eläintä. Miten niistä voi tehdä niin pahaa ruokaa, kun siihen lautaselle ei vain laita sitä lihaa? Älytöntä. Ja siis en tosiaan usko, että kukaan huvikseen ilmottaisi olevansa kasvisruokailija ja söisikin sitten lihaa. Ainakaan siellä päiväkodissa!

   Poista
 4. No onpa kyllä älytöntä. Ihan eri asia kuin allergia. Ja oon ymmärtäny myös noin että monesti se kasvisruoka on sitä normiruokaa, josta vaan jätetään liha pois. Siis eihän sen niin pitäis mennä!

  Hyvä kirjoitus! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ja ei miunkaan mielestä! Kiva kuulla, että muutkin on sitä mieltä!

   Poista
 5. Eikö voi antaa lapselle mahdollisuutta tutustua laajempaan ruokavalioon, vaan määritellä heti pienestä pitäen mitä saa, ja mitä ei saa syödä? Tiedä vaikka tykkäisikin lihasta. Siinä iässä, kun lapsi on kypsä tekemään itse päätöksensä, voi hän valita alkaako kasvissyöjäksi vai ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä iässä, kun lapsi on kypsä ymmärtämään mitä liha on ja mistä se tulee, saa hän valita syökö lihaa vai ei. En tajua miksi olettamus olisi tuo sinun tarjoamasi vaihtoehto. Siksi koska Suomessa on yleisempää toimia noin päin? :)

   Poista
  2. Kyse on arvoista! Totta kai lapsi halutaan kasvattaa perheen arvomaailmaan :D Vanhempien tehtävähän juuri on määritellä lapselle mitä saa tehdä ja mitä ei. (anonyymille siis)

   Poista
 6. Ihan ymmärrettävää, että todistus pyydetään. Näin on kirjallinen osoitus siitä, että mitä lapsi saa syödä ja mitä ei, muutenhan se menisi siihen, että lapsien ruokavaliot muuttuisivat vähän trendin mukaan ja toisena päivänä Nico-Petteri saa syödä sitä ja tätä, mutta sitten yhtäkkiä ei saakaan. Selkeyttää siis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei kyllä minun mielestäni ole ymmärrettävää. Puhutaan nyt kuitenkin jonkun eläimen syömisestä, eikä mistään sipulista tai kaurapuurosta. Ei minun mielestäni tämmöisiin eettisiin valintoihin tarvita terveydenhuollon ammattilaisen vahvistusta. Miksi ei sitten tarvitse hakea todistusta jos haluaa vaikka alkaa syödä sitä lihaa? Miksi siihen tehdään matalampi kynnys kuin kasvissyöntiin?

   Poista
 7. _Muistaakseni_ kotikaupunkini teki ehdotuksen samasta linjauksesta; että ilman lääkärintodistusta ei olisi mahkuja saada "erikoisruokaa" eettisistä/uskonnollisista syistä.
  Näin siis kunnan päiväkodeissa saattaa tilanne olla.. Tai jos päiväkotiin ostetaan ruoka muualta.
  Mutta yksityisellä puolella voisi olla asia neuvoteltavissa mikäli ruoka tehdään omassa keittiössä.

  TAI omat eväät hässäköinti jokaisena hoitopäivänä.

  :---S

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo siis kyllähän sellaisen todistuksen saa pyytämällä :) Ainakin minä olen joskus saanut! Omiin eväisiin en kyllä lähtis mistään hinnasta kun päivähoitomaksun joutuu kuitenkin maksamaan, niin kyllä ruoan täytyy siihen sisältyä ilman sitä lihaakin! :)

   Poista
 8. En käsitä,miksi ei lapselle saisi valita päiväkodissa kasvisruokaa, vaikka söisi joskus poikkeustilanteessa myös lihaa.Tunnen monia aikuisiakin, jotka syövät mieluiten kasvisruokaa, mutta jos ei muuta ole tarjolla, niin sillointällöin lihaa.Onhan sentään hyvä, että ihmiset edes yrittävät tehdä eettisiä valintoja.

  VastaaPoista
 9. Johan on kumma, jos päiväkoti voi vaatia sataprosenttista sitoutumista kasvissyöntiin, ennenkuin lapselle suostutaan tarjoamaan hoidossa kasvisruokaa! Onhan paljon aikuisiakin jotka syövät mieluiten kasvisruokaa, mutta paremman puutteessa joskus lihaakin.Onhan sentään hyvä, että ihmiset edes yrittävät tehdä eettisiä valintoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä! Olen pohtinut ihan samaa. Paras olis kun KAIKILTA vanhemmilta kysyttäisi lasten aloittaessa päiväkodin, että kasvis- vai liharuoka. Saisi sitten valita vaihtoehdoista :)

   Poista

Rauhaa ja rakkautta!