8.4.2015

JÄRKYTTÄVÄ Blackfish!

Voi apua. Olen pitänyt aina Delfinaarion vastustajia hiukan ituhippeinä ja hihhuleina, enkä ole pahemmin kiinnittänyt asiaan huomiota. Toki olen boikotoinut Delfinaariota jo useamman vuoden ajan, mutta en ole tehnyt mitään sen kummempaa asioiden eteen. (Paitsi ala-asteella kerättiin adressi, että niillä on liian pienet altaat, mutta en tiedä päätyivätkö ne lopulta minnekään..) Pari päivää sitten Facebook-seinälleni kuitenkin ponnahti jostain tämä uutinen miekkavalaista, jotka ovat tappaneet kouluttajiaan vesipuistoissa. Olin aiemminkin tuijotellut Blackfish-dokumentin kansikuvaa Netflixissä, mutta uutisen myötä päätimme Tonin kanssa katsoa sen heti samana iltana. Niin siis eilen. Maailmani avartui ihan uudelleen. Tänään olen lähinnä googlaillut miekkavalaista.

Kuva lainattu TÄÄLTÄ!
Voisin samantien liittyä näiden ituhippeinä ja hihhuleina pitämieni delfinaarion vastustajien joukkoon, vaikka dokumentissa tosiaan käsitellään miekkavalaita. Vaan delfiinejä nekin on oikeasti. Eläintarhankin ajatus on toisinaan puistattanut, mutta sellaisissa olemme kuitenkin vierailleet monestikin. En tiedä pystynkö enää. Sirkuseläimistä en ole myöskään koskaan oikein perustanut, enkä nyt varsinkaan.

Takaisin miekkavalaisiin kuitenkin.. Ne ovat aivan uskomattoman älykkäitä eläimiä, tiesin sen toki jo aiemmin, mutta nyt vasta ymmärsin, että KUINKA älykkäitä. Niillä on aivan kamalat oltavat vesipuistoissa, jos vertaa niiden luonnollisiin elinolosuhteisiin. Miekkavalaat ovat tottuneet uimaan 160km päivän aikana ja nyt ne ovat lukittuina pieniin altaisiin tekemään hienoja temppuja, jotta me pienet itsekkäät ihmiset saamme tästä jotain iloa ja nautintoa. Niillä on aivan älyttömät sosiaaliset lahjat. Luonnossa ne elävät perheissä, joita me nyt erotellaan, kun ne tungetaan eri vesipuistoihin. Paljon niiden surusta kertoo se, että vankeudessa niiden elinikä on n. 20-vuotta, kun taas vapaudessa ne voivat elää jopa 80-vuotiaaksi (keskimäärin kuitenkin 50-vuotiaiksi). Ihan kauheaa.

Dokumentti kertoo siis miekkavalaista eri vesipuistoissa ja näistä tapahtumista, kun miekkavalaat on vahingoittaneet kouluttajiaan. Edeltävän kappaleen faktat oli dokumentista kaikki. Elokuvassa on haastateltu monia entisiä kouluttajia noista vesipuistoista ja muita ammattilaisia. SeaWorld, jossa uutisessa ja dokumentissa muisteltu Dawn Brancheaun kuoli, ei ollut suostunut haastatteluun useista pyynnöistä huolimatta. Dokumentti sisältää todella järkyttäviä paljastuksia näistä "onnettomuuksista", joissa miekkavalaat ovat kouluttajiaan tappaneet. En tiedä mitä muuta voisin kertoa teille. Katsokaa itse se dokumentti!

Kuva lainattu TÄÄLTÄ!
En oikein tiedä mikä tämän postauksen idea oli, eikä tämä ihan vastaa normaalia sisältöäni, mutta sain vain sellaisen fiiliksen, että haluan kirjoittaa tästä. Järkytyin niin paljon. Katsokaa se dokumentti, jos ette ole vielä katsoneet. Se järisytti ainakin minun tunteitani. En enää ikinä mene Delfinaarioon, enkä varsinkaan katsomaan mitään miekkavalasnäytöksiä, eikä mene muuten lapsenikaan. Toivottavasti ne kauheudet lopetetaan mitä pikimmiten.

Tässä vielä elokuvan traileri. Ihan kamalaa.


Oletteko jo katsoneet Blackfishin? Järisyttikö se teidän maailmaa? Tuskin olen ainut!

23 kommenttia:

 1. Tosi hyvä (ja järkyttävä) dokkari on kyllä! Toinen hyvä merenelävien oikeuksista kertova on Sharkwater, jonka näin lukiossa ja siitä lähtien etenkin merenelävien oikeudet (vaikka toki kaikkien eläimien) on olleet mulle sydäntä lähellä ja delfinaarioihn (enkä eläintarhaan) aio mennä enää ikinä. Kiitos kun kirjoitit aiheesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi apua, voinkohan katsoa sitä lainkaan vai ahdistunko vaan ihan liikaa :o Ja siis jotenkin tiesin kun tämän postasin, että jos kukaan muu ei kommentoi tähän niin sie. En tiedä miksi ajattelin näin :D Ja siis. Mie toivoisin, että niin moni muukin katsoisi ton dokkarin ja miettisi sitä Delfinaariohommaakin uusiksi, kun se on niin lähellä meitä kaikkia täällä Suomessa, että siihen voisi jopa vaikuttaa. Voi toki muihinkin asioihin, mutta tuntuu niin väärältä koko homma.

   Poista
 2. Apua, uskallanko kattoo kun nään varmaan painajaisia, ahistelen aina eläinparkoja :/ Tieto lisää tuskaa, mäkin opin tässä just että emakot viettää tyyliin puolet vuodesta semmosessa pienessä karsinassa missä ne ei voi liikkua yhtään, siis edes kääntyä. Siis kuinka kauheeta on se?! Kamalaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps. Mie en katsele niitä tehotuotantofilmejä ollenkaan, ne on niin kamalia. Poden kyllä vähän huonoa omatuntoa syödessäni maitotaloustuotteita tai kananmunia (lihaa ei syödä), kun tiedän sen olevan osana sitä kaikkea. Niin ahdistavaa kyllä! Toi leffa on vähän toisentyyppinen, kun ei ole kyse kuitenkaan tehotuotannosta:)

   Poista
 3. Olen kanssa kattonut kyseisen leffan, ja todellakin maailma avautu ihan toisenlaisena tuon nähtyäni! Pienenä tosiaan tuli käytyä särkänniemessä delfinaariossa, mutta eihän sitä pieni lapsi tajua edes että mitä toi oikeesti on... nyt sen aikuisena ehkä jopa tajuaa. Tai niin luulin kunnes tuon dokumentin katoin.. ihan sairasta! Muistan ehkä ikuisesti kun tuossa sanottiin, että "kun ne rakastaa esiintyä yleisölle". Empä oikein usko. Sitten kauhistellaan kun ne tappaa työntekijöitä.. en voi ymmärtää. Toivon todellakin että tämmöset lopetetaan mahdollisimman pian. Olen meinannut kanssa aiheesta kirjoittaa ja tämän tekstin nähtyäni haluan kanssa jakaa blogissani mielipiteitä tästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me puhuttiinkin tästä jo Facessa :) Ja mie muistan kanssa, että delfinaariossa on sanottu just noita samoja reploja kun ne käyttää siellä SeaWorldissa. Eliniästä ja esiintymisestä ja kaikesta muusta.. Luin siun tekstin kanssa, hyvin tuli asia esille :)

   Poista
 4. Loistavaa, että kirjoitit aiheesta, olen sun kanssa niin samaa mieltä! En tiedä, mikä meissä ihmisissä meni evoluution aikana pieleen, että meistä on tullut näin sairaita...:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tuli vain sellainen olo, että täytyy kirjoittaa! :(

   Poista
 5. Mä katoin n. puoli vuotta sitten ton kyseisen leffan, ja järkytyin pahasti! Oon samoilla linjoilla sun kanssa, että ei toi ole valaille mitenkään reilua. Mä en vaan jotenkin pysty käsittää miten ihmiset pystyy hoitamaan eläimiä tuollaisissa tiloissa kun he itse tietävät että ne kärsivät..

  http://carolinaelisabeth.blogspot.fi/?m=1

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin. Tavallaan voin sen käsittää, koska kiinnyin minäkin meidän lemmikkeihin joskus niin, että en luopunut niistä, vaikka niiden olisi varmasti ollut parempi elää maalla. Tai kun meillä oli kissoja ja asuttiin kerrostalossa. (Sittemmin muutettiin omakotitaloon ja pääsivät ulos ja tajusin koko homman paremmin..) Samanlailla se kiintymys tulee varmaan isoa delfiiniä kohtaan. Surullista! Enemmän kuitenkin kyse taitaa olla niistä ihmisistä, jotka eivät edes työskentele niiden eläinten kanssa..

   Poista
 6. Hyvä, kun otit kantaa asiaan! En pidä itseäni ituhippinä, mutta itsekin olen herännyt vastustamaan delfinaarioita, vaikka niissä on tullut aiemmin vierailtua. Olen myös kirjoittanut hieman vastaavan jutun omaan blogiin delfiineistä. Minut herätti paljolti Australiassa luonnossa näkemäni delfiinit. Suosittelen katsomaan sellaisen dokkarin kuin The Cove. Se on delfiineistä ja vielä Blackfishiä parempi (ahdistava tosin, mutta loistava)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy varmaan metsästää tuo dokkeri käsiin, jos vain enään pystyn sellaisia lisää katselemaan. Varmasti ihan eri fiilis niillä delfiineillä, jotka ovat luonnossa. Tai kun jossain luontodokkareissa katselee vapaana meneviä eläimiä, niin huokuuhan niistä onni ihan eri tavoin :)

   Poista
  2. Katsoin tuon Cove-dokkarin oisko ollu 2011, kun se tuli ja koko homma alkoi ahdostamaan aivan hirveästi. Se oli jotenkin todella shokkihoito itselleni ja toivoisin, että kaikki delfinaarioitakin puolustavat katsoisivat kyseisen filmin.

   En kyllä tiedä tahdonko itse katsoa tuota Blackfishiä lainkaan, kun on niin herkkä mieli.

   Poista
  3. Ja jos en ihan väärin muista, niin ihan ku oisin joskus nähny The Coven kans Netflixissä.

   Poista
  4. Hmm. Onkohan ne ottaneet sen pois sieltä, kun en ainakaan pari päivää sitten löytänyt sielä? Harmi, jos on ollut ja sit otettu pois, koska en löytänyt kirjaston valikoimasta myöskään (voin olla myös aika huono etsijä). Ja ei kyllä kannata katsoa tota Blackfishiä, jos jo tietää miten asiat on. Tai niin surullisia ne miun mielestä oli ne jutut :(

   Poista
 7. Itsekin olen katsonut dokumentin monta kertaa. YouTubesta muuten löytyy videoita, joissa SeaWorldin asiakkaat ovat kuvanneet Tilikumia monen tunnin ajan. Siellä se vain ajelehti pinnan kohdassa liikkumattomana...

  Blackfishissa haastatellut entiset kouluttajat eivät muuten pitäneet dokkarin lopullisesta ilmeestä. Ilmeisesti suunnitteluvaiheesta lopputulokseen filmi oli kierähtänyt täydet 180 astetta eri suuntaan. He sanoivat, että ohjaaja oli heti elokuvaa tehdessään yrittänyt tehdä sensaation eikä ollut oikeasti kiinnostunut valaista. Järkyttävää katseltavaa se silti oli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi voi... En varmaan uskalla mennä edes katsomaan niitä videoita, tuntuu niin pahalta.. Ja aika sensaationhakuinen tuo dokumentti kyllä oli, totta. Mutta toisaalta sitten, se herättää paremmin katsojan huomion. Tai tärkeitä asioita kuitenkin!

   Poista
 8. Hyvä, että nostat asian esiin. Keskustelua olisi hyvä herätellä myös esimerkiksi Aasiassa suosituista norsukyydeistä ja eläintarhoista. Väkivallalla alistetut vauvanorsut erotetaan perheistään ja ne elävät kytkettyinä kahleisiin silloin, kun eivät kuskaa turisteja. Tiikerit ja simpanssit huumataan, jotta ihmiset voivat ottaa kuvia niiden kanssa. Sairasta. Ettehän tue tätä toimintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aa joo nekin on kamalia, mitä olen kuullut. Samoja juttuja, kun kerroitkin. Niin julmaa! Mie en ainakaan tue tuommoista ja säälittää aina ne norsutkin kun mm. telkkarissa _AINA_ suomalaiset käy siellä niin into piukeena.

   Poista
 9. Joku olikin jo maininnut loistavan The Coven, kannattaa katsoa se kun noita delfiinejäkin mietit. Katsoin itse sen ja samaan syssyyn Sharkwaterin ja siinäpä olikin sulateltavaa, huh huh.Suosittelen molempia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah. Mistähän saisin nämä käsiini (?), kun nyt niin moni on kehunut. Täytyykin katsoa oisko vaikkapa kirjastossa!

   Poista
 10. Kiitos, kun kirjoitit näin tärkeästä aiheesta. Olen pidemmän aikaa ollut aikeissa katsoa tuon dokkarin, ja tämän tekstin luettuani sain viimein aikaiseksi katsoa sen. Itkuksihan se meni kun sitä katsoi ja dokkarin loputtua ahdisti ja harmitti ihan vietävästi. Olen jo aikaisemmin ollut ehdottomasti delfinaarioita yms. vastaan, mutta tuo dokkari oli kyllä hyvä muistutus siitä, mikä on pahasti pielessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle, ja kaikille muillekin, jotka kommentoitte. Tämä rohkaisi minua ehkä kirjoittamaan toistekin niistä vääryksistä, jotka vastaani päivittäin tulee. Hyvä, että siellä toisessa päässä on myös paljon ihmisiä, jotka on samaa mieltä kanssani :)

   Poista

Rauhaa ja rakkautta!