23.4.2015

Joulu, juhannus, vappu. Lastenjuhlat.

Vapun lähestyessä heräsi tälläinen ajatus, jonka haluisin jakaa kanssanne. Me olemme nimittäin perheenä päättäneet, että kaikki nämä tällaiset juhlapyhät on meidän perheessä lapsen juhlia, eikä mitään ryyppyjuhlia. Itsestä tuntuisi todella kammottavalle laittaa Aisla vaikkapa vappuna hoitoon, jotta pääsen itse ördäämään tuhansien muiden ääliöiden kanssa mutalammikkoon, kuten Tampereella ainakin on tapana. Minulla on kaikki muut viikonloput mahdollista suorittaa samaa toimintoa, jos niin tahdon. Lapsella on vain se yksi vappu vuodessa, jolloin käydään torilla, saadaan munkkeja, serpentiiniä ja palloja. Miksi pilaisin sen laahustamalla lakanan valkoisena ja krapulaisena muiden joukossa seuraavan päivän vapputorilla? En oikein ymmärrä miksi joku haluaa tehdä niin. Eikö niitä vappuja ole keritty viettämään tarpeeksi ennen lasta? Tai onko käynyt mielessä, että ehkä niitä voi sitten taas juhlia kun lapset ovat aikuisia? Ylipäätään en näe, että se oma riemu siinä juhlimisessa menisi sen lapsen vilpittömän riemun ja ilon edelle. Miksi juhla lapsen kanssa olisi yhtään sen vähäpätöisempää kuin alkoholipitoinen juhla ystävien kesken?

Kaikista eniten pelkään sitä, että hairahdun tästä päätöksestäni ja lähden vaikkapa joihinkin uuden vuoden kemuihin, kun lapsi on teini-iässä. Kyllähän ne pärjää sen ikäisinä jo kotona. Niin joo. Bileissä. Kotibileissä. Minun kotonani tai jonkun muun kotona. Ei tule tapahtumaan. Siihen päivään saakka, kun neiti on 18, toivon voivani juhlia kaikki juhlimisen arvoiset pyhät hänen kanssaan ja selvinpäin. (Voi olla, että omalla teini-iälläni on vaikutusta tähän ajatusmalliin kotibileistä....)

Jokaisessa juhlassa on kuitenkin olemassa selvä puoli myös. Muissakin kuin joulussa. Siitä aina paasataan, että antakaa lapselle raitis joulu. Minun mielestäni lapselle pitäisi antaa raitis vappu, raitis juhannus, raitis uusi vuosi ja kaikki raittiit juhlat mitä kalenterista nyt löytyykään. Arjen lisäksi tietysti. Ei lapsen tarvitse nähdä humaltumista tai edes pientä hiprakkaa. Tietysti voin lapseni seurassa juoda viinilasin ruoan kanssa tai iltaoluen (en ole kyllä tainnut vielä juoda kumpaakaan), mutta päihtymistä ei tarvitse nähdä. Ei minulla tietenkään pipo niin kireällä ole, että en voisi sitä vapun skumppalasillistakaan nauttia, mutta en pidä sitäkään pakollisena. Yhtä hyvin voin kilistellä vaikka mehua!

Uusi vuosi meillä meni ystävien kesken ja kotosalla, pääsiäinen virpoen ja vappu tulee olemaan munkkirikas ja heliumpalloinen. Toivottavasti teilläkin!


Mites muut lapsiperheet? Meneekö lapset juhlapyhinä hoitoon, jotta vanhemmat pääsee juhlimaan?

20 kommenttia:

 1. Ihanaa lukea näin fiksuja ajatuksia, arvostan! Toisaalta oon sitä mieltä, että lapsen olis hyvä nähdä järkevää alkoholinkäyttöä (mainitsemasi viinilasillinen ruoan kanssa tai yksi kalja), lapsituskin silloin kiinnittää asiaan huomiota, mutta myöhemmin hänelle kasvaa järkevä suhtautuminenalkoholiin, kun hän on pienestä asti nähnyt sen kohtuukäyttöä. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo näinpä. Oon nähnyt kasvatusta molemmista ääripäistä ton alkoholin kanssa, joten toivoisin löytäväni kultaisen keskitien :) Ja ihanaa kun luet ;)

   Poista
 2. Ihan samoilla fiiliksillä mennään, tosi ihanaa lukea että joku muukin ajattelee näin! :) Oon aina mieltänyt nää kaikki juhlat "lasten juhliksi" ja innolla odottanut, että kun olen äiti niin pääsen oikeasti nauttimaan kaikista tämmöisistä. Oon rehellisesti sitä mieltä, että tuun nauttimaan niin paljon enemmän noista kaikista lapsen kanssa ku juomalla jossain pippaloissa :D Tosin meillä on aina lapsuudenkodissa tehty juhlapyhistä iso juttu just lapsia ajatellen, joten senkin takia varmaan miellän nää ennemminkin perhekeskeisiksi jutuiksi kuin juhlimiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mie taas en ajatellut asiaa ennen kuin ne tuli kohdalle kaikki joulut ja juhannukset. Meillä ei kyllä kotona sitten olla oltu niin perinteikkäitä juhlioita :) Tosin vapun muistan kyllä jotenkin isona juttuna. Sai karkkia ja pallon haha :D Mie niin odotan, että Aisla kasvaa vähän niin pääsee sekin enemmän fiiliksiin! Vaan mikäs sen hauskempaa toisaalta, kun intopiukassa vappupalloja ostamassa alle 1-vuotiaan kanssa (viime vuonna), joka ei tajua siitä edes mitään :D Kyllä tää vanhemmuus sekoittaa pään! Kivaa et oot kanssa samoissa fiiliksissä, että en oo mikään ainut natsimutsi :D

   Poista
 3. Mä voisin kyllä laittaa isovanhemmille hoitoon Olivian vapuksi yms jos haluaisin, tai jättää kotiin isän kanssa. En koe huonoa omatuntoa siitä, jos näin tekisin.

  Mutta ollaan sovittu, että tehdään perheen perinne, että käydään, joka vappu vapputorilla koko perheen voimin.

  Joten tänä vuonna jätän juhlimisen muille ja olen aamulla aikasin mennossa vapputorille perheen kanssa. Ja odotan innolla tätä tapahtumaa. Olivia saa varmasti ensimmäisen vappu ilmapallon yms.

  Ei ole itsellä mitään tarvetta lähetä juhlimaan. Kerkeän mä myöhemminkin.

  Tosi kiva postaus muutenkin kaiken kaikkiaan. Samoilla linjoilla tosi paljon ollaan. Vitsi, kun en enää muista mitä oon kirjottanu ja puhelimella vähän vaikea selata! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mie en pitäisi sitä niin pahan myöskään, jos Aisla jäisi vaikkapa Tonin kanssa kotiin ja mie menisin tai toisinpäin. Kuitenkin se riemu tosiaan, mikä lapsesta lähtee, niin ei se miun juhliminen voi mitenkään päin olla sen arvoista, miun mielestä. Mekin halutaan käydä koko perheellä vapputorilla pyörimässä :) Ja tosiaan, nää on miun ajatuksia tällä hetkellä. Ne voi aina muuttua, mutta kyllä se lapsen onni tulee ykkösenä :) Kivoja uusi vappuperinteitä teidänkin perheelle :)

   Poista
 4. En ole tainnut olla vielä juhlapyhiä missään, mutta oikeastaan aika sama tuo jos menisinkin kunhan lapselle on myös järjestetty jotain kivaa, siis jos juhla on lapselle jo tärkeä. Jollekin ihan pienelle en usko, että on mitään merkitystä vietämmekö vappumaista viikonloppua joulukuussa vai helmikuussa. Saatan olla joskus jopa hiprakassa lasten edessä, niin oli omatkin vanhemmat noin kolmen lasin jälkeen ehkä kahdesti vuodessa enkä kokenut siinä mitään ihmeellistä. Käyttäytyivät aina ihan normaalisti, korkeintaan vähän iloisemmin mikä ei tietenkään haitannut. Mitään örvellystä ei koskaan kuten ei ole itsellänikään tapana.

  Suomi on niin alkoholisoitunut maa, että täällä terve suhtautuminen tuntuu olevan hyvin harvinaista, pienen pieni hiprakkakin on suurinpiirtein sama kuin löisi lasta nyrkillä. Omassa perheessä tuo tehtiin mielestäni todella terveellä tavalla. Ei tarvinnut ärvellystä nähdä, mutta ei vanhemmat erityisesti varoneet vauhkona, ettei lapset vaan näkisi pienintäkään hiprakkaa vanhemmassa uudenvuoden rakettien räiskyessä. Kun mentiin nukkumaan niin varmaan ottivat saunassakin vielä parit oluet. Tai en tiedä, kun nukuin. =D

  En tiedä miksi meidän pitäisi aivan ehdottomasti pysyä jokainen juhlapäivä lapsen kanssa, miksi ei sitten samantien kaikkia viikonloppuja pyhittäisi lapselle ja paheksuisi niitä jotka menevät edes kerran vuodessa. Eikö ehtinyt ryypiskellä viikonloppuisin ennen lapsia?

  Minä en anna lapselleni raitista jouluakaan, en näe raivoraittiudessa mitään erityistä arvoa, joulu, kuten kaikki muutkin on kaikkien juhla - vauvasta vaariin. Vaarille tarjotaan viinilasi jos toinenkin ruuan kanssa, illalla saunassa vielä oluet kun lapset nukkuu jo. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään usko, että jollekin pienelle on mitään väliä milloin sitä vappua juhlii, mutta itselleni tulisi huono omatunto huijata :) Haluan myös olla itse paikalla luomassa niitä perinteitä meidän perheelle, enkä halua että joku lapsen hoitaja saa viettää pyhän lapseni kanssa (oli sitten kuinka läheinen tahansa) kun minä vedän päätä täyteen.

   Rohkenen myös olla hiukan eri mieltä tuosta alkoholin käytöstä. Ihmisillä (eli lapsillakin) on kuitenkin hiukan temperamentti ja herkkyys eroja. Se, että sinä et ole kokenut vanhemman humaltumista pelottavana tai uhkaavana, ei tarkoita, etteikö joku toinen lapsi tekisi niin. Itse olen lapsuudessani saanut mielestäni ihan terveen kasvatuksen alkoholikulttuuriin, mutta kyllä minä pelkäsin lapsena aikuisen muuttuvaa persoona. Vaikkapa ihan vain sen pienen pienen hiprakan takia. Luulen sen johtuvan ihan vain persoonastani ja siitä kuinka herkkä olen, sillä mitään huonoja kokemuksia ei minulla ole ollut humaltuneen aikuisen kanssa niin pienenä. Näiden omien tuntemusteni pohjalta en ikinä tahdo, että oma lapseni joutuisi kokemaan vastaavaa.

   Ja mie en ehkä lähtisi vertailemaan viikonloppuja ja juhlapyhiä, kun niitä on kalenterissa aika eri verran. Mutta jotkut tosiaan eivät välttämättä nauti alkoholia lainkaan, mikä on ainakin miun mielestä enemmän kuin tosi fine.

   Enkä ole puhunu raivoraittudesta. Miun mielestä myös jouluna voi juoda tosiaan lasin viiniä ruoalla ja sen saunaoluen sitten myöhemmin. Ei niistä tule vielä hiprakkaan ;)

   Kiitos mielipiteestäsi, ihanaa saada näin pitkiä kommentteja :) Toivottavasti vastasin kattavasti ja tarkoitukseni ei ole olla mitenkään päällekäyvä, vaan yritän selittää omasta näkökulmastani mitä ajattelen :)

   Poista
 5. En muista onko joskus menneet, en selvästikään ole kovin ehdoton oikein missään kun aina tulee näitä vastaan eikä minulla ikinä ole mitään selkeää sanottavaa ja mielipiteitä muiden tekemisistä jos ne eivät koske jotain hirveän vakavaa. :D
  Aika varmasti tullaan joku UV tai vastaava juhlimaan ilman lapsia vuosien varrella ja se tarkoittaa tietenkin juhlaa myös lapsille. Ei niitä mihinkään komeroon vietäisi vaan mummolaan juhlimaan lasten tavalla.

  Mielipiteeni on siis jotain tällaista: Ihan sama miten toimit/toimin kunhan lapsillaKIN on kivaa ja turvallista.

  -Pauliina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nää on näitä, toisille toiset jutut on tärkeempiä ja toisille toiset. Mie kyllä tunnustan, että miula on aika vahvat mielipiteet monista asioista, mutta en kovin herkästi lähde kyllä kirjoittelemaan :) Ja siis niin. En mie uskokaan, että vaikka me Aisla joskus vietäisiin juhlimaan uutta vuotta tmv. meidän vanhempien luo, niin sillä mitenkään kurjaa siellä olisi tai hylätty olo. En vaan jotenkin usko, että se miun oma juhlinta olisi enää tärkeämpää kuin koko perheellä juhliminen :)

   Poista
 6. AAMEN! Täysin samaa mieltä! Hyvä postaus!

  VastaaPoista
 7. Samaa mieltä täälläkin! Loistava postaus!

  VastaaPoista
 8. Loistavasti postattu Paprika! Samoilla linjoilla, täälläkin juhlat juhlitaan lasten kanssa ja luonnollisesti ilman alkoholia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anne, ihanaa kuulla, että niin monella muulla on samat suunnitelmat kuin meillä :)

   Poista
 9. Ihana, että joku uskaltaa tarttua julkisesti tähän asiaan.

  Minä rakastan hengailla oman perheen kanssa ja pääsääntöisesti ollaan juhlapyhät perheenä yhdessä. Joskus on lapset menneet juhannuksena mummolaan ihan siitä ilosta että ovat voineet mennä, ei meillä silti ole ryypätty vaan vedetty henkeä. En voisi kuvitellakaan, että veisin lapset hoitoon että pääsisin itse juomaan. Tästähän olen haaveillut: vappupalloilua lasten kanssa ja serpentiinin kanssa puuhaamista. Ihan parasta.

  Oma perhe <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kyllä viedä lapsen hoitoon, että pääsen juomaan, mutta en kyllä juhlapyhinä, joista on iloa lapsillekin :) Ja tosiaan, eri asiahan on, jos lapsi vartavasten haluaa (ennen teini-ikääXD). Ihanaa kun muutkin tykkää viettää juhlat perheen kanssa <3

   Poista

Rauhaa ja rakkautta!