15.5.2016

Mitä huomioida päiväkodin aloituksessa?

Viime syksynä, kun Aisla aloitti päivähoitoa, muistan googlailleeni kovasti, että mitähän toimenpiteitä tämä minulta vaatii. En oikein löytänyt vastauksia tai jos löysin, niin tuntui, että niissä oli aika paljon kaikkea turhaakin. Olisin kaivannut sellaiset realistiset ohjeet siihen, että mikä on tarpeellista ja mikä ei. Onko jotakin ostettava ja mitä ne siellä päiväkodissa vaatii. Ajattelinkin nyt koota listan niistä asioista, joita ainakin meidän päiväkodissa vaadittiin ja mitä tuli huomioida. Ihan sillä tavalla realistisesti tosiaan.

1. Vaatteiden nimikointi. Tämä oli se oikeastaan kaikista tärkein asia. Jokaiseen päiväkotiin tuotavaan vaatteeseen lapsen nimi. Itse olen kirjoittanut vaan tinnerillä, mutta kuulemma myös sellainen valkoinen kankainen teippi, jota apteekissa myydään, on aika hyvä myös jos ei halua vaatteeseen kirjoittaa. Sitten tietysti on niitä kaikkia lafkoja, jotka painaa tarroja juuri sinun lapsen nimellä, kun tarpeeksi maksat.

2. Sisätossut. Sillä ei ole mitään väliä millaiset ne on. Saat ihan itse päättää ja meillä ainakin on ollut ihan sellaisia perinteisiä kankaisia, joissa on nahkainen pohja. Kirpparilta ostin kahdet vissiin jonkun vajaan 5€:n yhteishintaan. Ei tarvitse olla mitkään 50€:n desingtossut, vaan vähemmälläkin pärjää ihan mainiosti.

Näin hyvin pysyy nämä meikäläisen nimikoinnit....
3. Ulkovaatteet. Tämä oli kohta, joka mietitytti itseäni kovasti. Mitä jos niillä muilla lapsilla on jotkut superulkoiluvaatteet ja meidän ulkoilukamat on ihan surkeat? No ei. Ihan hyvin se lapsi pystyy siellä päiväkodissa ulkoilemaan niillä samoilla vaatteilla kuin kotonakin, kunhan muistat vaan laittaa niihin lapsen nimen ja ei haittaa jos ne menee sotkuun. Tietysti jokaiselle kaudelle pitää olla siihen sopivat vermeet ja asusteet, mutta ei päiväkotia varten tarvitse erikseen mitään uusia ulkoilukuteita hommata, jos kotona ulkoillaan yhtälailla. Itse olen pitänyt kerrospukeutumista parhaana. Jos en ole varma mitä pukea, niin vien päiväkodin lokeroon (niin tai no se on siellä vissiin aina) villahaalarin, niin saavat ammattilaiset sitten siellä päättää millä tarkenee ulkoilla. Kyllä ne osaa. (Kurakelillä taas liputan kurahaalarin puolesta, mutta perinteiset kurahousut ovat ihan yhtä hyvät varmasti.)

4. Unilelu. Ajattelin, että päiväkotiin saisi viedä sen oman lempparilelun kotoa, joka sitten toisi turvaa, niin kuin joissain paikoissa kai onkin, mutta meillä se ei mennytkään niin. Meidän päiväkotiin vietiin ihan oma lelu, joka sitten säilyy siellä. Aluksi tuntui vähän pöhlältä, että eikö sitä lempi nallekarhua, mutta nyt asia tuntuu jo fiksummalta: Herra nallukka ei jää koskaan matkan varrelle ja koska hänen ei tarvitse matkustaa, niin pysyy hän myös paljon puhtaampana. Hyvä näin, kyllä se lapsi tottuu tähänkin tyyliin, kun ei tiedä muusta. Hahha.


5. Vaipat. Jos siis tarve näille. Meillä oli vielä syksyllä, mutta ei enää. Tarravaippoja paketti ja lisää pyydetään kun tarvitaan.

6. Kysy. Siinäpä oikeastaan taisi olla ne tärkeimmät, joita itse mietiskelin kovin ennen päivähoidon alkua ja sen alkuvaiheillakin vielä, mutta nyt ne tuntuvat jo aika itsestäänselvyyksiltä. Kysymällä pärjää kaikista parhaiten.

Te joiden lapset on jo päiväkodissa, tuleeko teidän listaan vielä enemmän kohtia tai oletteko jostakin eri mieltä? Ja ne jotka aloittaa, onko tällaisesta listasta iloa?

8 kommenttia:

 1. Mua on kanssa mietityttänyt tämä ja suoraan sanoen jännittääkin jo hueman. Meillä Emily ja Evelyn lähtee päiväkotiin elokuussa, joten tämä oli juuri ajankohtainen kirjoitus meille :)

  Ulkovaate asioita täälläkin on mietitty. Kuinka paljon vaatteita täytyy olla ja osaanko aina laittaa oikeanlaiset vaatteet juuri sille päivälle mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa tutulta, miekin jännitin koko kesän, kun tiesin että syksyllä arki alkaa. Kuitenkin hyvin alkoi ja stressaaminen oli ollut ihan turhaa. :) Se on vain vaikeaa olla tekemättä sitä etukäteen! Hyvin ne lapset sitten kumminkin pärjää ja itsekin oppii ne vaatteet valkkaamaan :)

   Poista
  2. Jep, uskon itsekkin, että hyvin se päiväkodin aloittaminen sujuu. Emily on kyllä vielä niin pieni jonka takia mua huolestuttaakin.

   Poista
  3. Piti käydä kurkkimassa siun blogissa, että kuinkas pieni tyttönen sieltä löytyy :) Onneksi lapset ovat sopeutuvaisia ja pienemmälle varmaan shokki voi olla pienempikin :)

   Poista
  4. Emily tosiaan vasta 9 kuukautta, jää kolmesta päivästä kiinni, ettei ole yksi vuotias kun menee päikkyyn :D

   Samaa itse toivon :)

   Poista
 2. Hyviä vinkkejä! Itsekin päiväkotia aloittaessa googlettelin kaikkea mahdollista ja tämmöinen koonti olisi ollut tarpeen.

  Voisi itsekin kirjoittaa blogiin omat ohjeistukset - tosin aika samankaltaiset ne omalta osaltanikin olisi. Nostaisin ehkä tuon "kysy" -kohdan kärkeen; sen verran erilaisia käytäntöjä on eri päiväkodeissa, että kaikkiin asioihin ei saa selvyyttä, ellei sitä erikseen kysy päiväkodin tädeiltä. :) Ja niitä kysymyksiä on tullut matkan varrellakin lisää - kaikki epätietoisuus ei päättynyt siihen pk:n aloituspäivään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Tee ihmeessä oma lista ja linkkaa miule, olis mielenkiintoista lukea :) Miekin kaipasin just niin tämmöistä koontia silloin joskus, niin oli pakko tehdä se nyt itse!

   Poista

Rauhaa ja rakkautta!