17.11.2016

Pettymyksen tuottaminen lapselle on rakkautta

Puhuttuani ystäväni kanssa eräs päivä muistin tärkeän aiheen, jota käsittelimme opinnoissani jo ennen Aislan syntymää. Nimittäin turvalliset pettymykset, joita vanhemman tulee tuottaa lapselleen, jotta tämä osaisi sitten myöhemmissä elämänvaiheissa käsitellä vastoinkäymisiä.

Voin kuvitella, että sellaisissa perheissä, joissa on useampia lapsia, tällaisia pettymyksiä tulee ihan arjessa vastaan helpommin. Huomaan kuitenkin, että itse ehkä aika usein alkaa mennä sille linjalle lapsen kasvatuksessa, että niitä pettymyksiä ei juuri tule, koska on niin paljon helpompaa, kun itkuja ei tule. Niin ja kun meidän lapsi ei ole mikään "vaatija". Hän ei kaupassa itke lelujen tai karkkien perään, niin niiden pettymysten tuottaminen siltä osin on jäänyt vähän vähemmälle.

Turvalliset pettymykset voivat olla siis esimerkiksi lapsen häviäminen pelissä tai vaikka juuri sellainen, että lapsi ei saa kaupasta sitä tahtomaansa tikkukaramellia. Näin lapsi oppii käsittelemään tällaisia pettymyksen tunteita itsessään, kun saa ensin harjoitella vähän pienemmillä jutuilla. Sitten kun tulee vähän isompia pettymyksen aiheita, on niistä ylipääseminen helpompaa.

Olenkin nyt sitten tämän keskustelumme jälkeen kiinnittänyt erityistä huomioita tähän, että tuottaisin lapselleni pettymyksiä. Haha, kuulostipas kamalalta, mutta siis nimenomaan niitä turvallisia. En luo lapselleni pettymyksiä, mutta olen tuottanut niitä turvallisissa tilanteissa, niin, että lapsi on saanut niihin reagoida. Olemme esimerkiksi pelailleet enemmän lautapelejä yhdessä, kuin aiemmin. Minun ei ole tarvinnut niissä mitenkään erityisesti tuottaa niitä pettymyksiä, vaan luonnollisesti toinen meistä voittaa välillä. Varsinkin, kun 3 -vuotiaan kanssa pelailtavat pelit eivät ole mitään varsinaisia älypelejä.

Toivon, että kiinnittämällä huomiota tähän asiaan, joka osaksi tulee varmasti kaikille vanhemmuudessa myös luonnollisesti, pystyn petaamaan lapselleni mahdollisuuksia selvitä paremmin elämän vastoinkäymisistä.


Oliko tämä itsellesi tuttu juttu? Tuotatko lapsellesi/lapsillesi pettymyksiä? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Rauhaa ja rakkautta!