13.3.2017

Itsensä hemmottelu kuuluu kaikille!

Olen törmännyt usein keskustelupalstoilla siihen, että joku pyytää vinkkejä rahan säästämiseen tai edullisiin ruokaohjeisiin, kun alkaa rahat siltä kuulta loppua. Moni vastaaja tuntuu ajattelevan, että nyt on tarpeellista syynätä kyseisen henkilön rahankäyttöä pidemmältä ajalta kuin antaa vinkkejä jatkoa varten. Oleellistahan on, että polttaako henkilö tupakkaa, käykö kapakassa tai syökö kuukauden aikana ulkona. Kamalaa on myös, jos henkilö on sattunut ostamaan itselleen meikkejä tai vaatteita. Eihän niin voi tehdä, jos rahaa on vähän. Kyllähän rahat pitäisi riittää, jos syö makaronilaatikkoa ja muita perusruokia koko kuukauden ja kaffetkin ryystää kotosalla. Kyllä on nyt kyseinen henkilö toiminut väärin, jos on yhdessä kuussa elänyt yli varojensa.

Pidetään jotenkin kamalana syntinä, jos köyhä ihminen menee nauttimaan jostakin, joka maksaa. Mielestäni jokainen meistä tarvitsee vapaa-aikaa, arjen luksusta ja törsäilyä silloin tällöin. Ei aina voi elää tiukan siiman kanssa. On tietysti ihmisiä, joiden rahankäyttö tosiaan on tolkutonta ja pitäisi ehkä vähän syynätäkin, että mihin se raha oikein menee, mutta jos toisinaan joutuu loppukuusta pihistelemään, niin en minä ainakaan sitä opiskelijana kovin kummallisena pidä. Sitä sattuu ja edelleen tekisin sen kirpparikierroksen, joisin sen latten tai nauttisin sen vähän kalliimman arkiruoan kuun alussa.

Mielestäni on tärkeää, että jokainen ihminen saa elämässään toteuttaa sellaisia asioita, joista nauttii, oli ne sitten ne röökit tai meikit. Siis turhamaisetkin asiat. Ei kaiken tarvitse olla tarkkaan harkittua ja tarpeellista, vaan jotkut päätökset, vaikka rahasta puhutaankin, voivat perustua tunteisiin. Kunhan se ei kaada enempää kuin yhden kuun talouden tai kunhan siitä pääsee jaloilleen.

Itse näkisin esimerkiksi kirpputorikierroksen, jonne saatan kuluttaa 20€ suurempana mielihyvänä ja ilon antajana, kuin mitä tuo 20€ pitää sisällään. On tärkeää hemmotella itseään, pitää itsestään huolta, jotta raskas arki ei syö sinua kokonaan. Eikä se muuten edes kuulu kenellekään muulle, että mihin käytät rahasi, vaikka säästövinkkejä kyselisitkin. Niin ja korostan nyt vielä, että se ei myöskään ole minun asiani, jos joku tahtoo elää siima tiukassa ja vaikkapa säästää rahaa. Silloin se palkitsee varmasti myös lopulta. 


2 kommenttia:

Rauhaa ja rakkautta!