8.3.2017

Naistenpäivä, naisten oikeudet, tytöt, poikatytöt, sokerinpalalamppu.. Ja mitähän vielä?

Tänään, naistenpäivänä, ajattelin tulla pohdiskelemaan ihan niinkin yllättävää asiaa kuin naiseutta. Tai siis pohdiskelin sitä jo tänään aiemmin, mutta ajattelin tulla teillekin vähän tiivistelemään omia käsityksiäni siitä, mitä naiseus on minulle.

Voisin aloittaa vaikkapa siitä, että meidän suvussa ei ole mielestäni koskaan ollut kovin vahvoina mitkään miesten ja naisten roolit, joten on vaikea uskoa, että edelleen on olemassa perheitä, joissa ne ovat todella vahvoina esillä (vaikka niitä tietysti on). Meidän suvussa on ollut paljon vahvoja yh-naisia, jotka ovat tehneet kaiken itse. Hyvänä esimerkkinä oma äitini, jolta olen oppinut laittamaan sokerinpalalampun kattoon, mutta en kylläkään vaikka meikkaamaan. Sen opin ihan itse. Öö tosin en tiedä, että oppiiko kukaan meikkaamaan äidiltään. Niin tai ehkä ne, jotka ei opi laittamaan sokerinpalalamppua kattoon. No joo, jatketaan.


Niin eli minä olen saanut kasvaa naiseksi kyllä juuri niin naisellisena tai epänaisellisena tai sellaisena ainakin mitä naisilta tai ei-naisilta yleensä mielletään. Meidän perheessä on kyllä puhuttu stereotypioista, mutta ne on tiedostettu, että ne on stereotypioita ja mielestäni hyvä niin. Itse olen kyllä melko naisellinen omana itsenäni omissa silmissäni. Mielestäni on siis erityisen tärkeää, että kaikki tytöt, naiset ja muutkin sellaiset kokevat itsensä juuri sellaisina naisina kuin tahtovat. Miten sen selittäisin, että tulisin ymmärretyksi. Poikatyttö. Joo. Se on mielestäni kamalan huono termi. Tavallaan aika kuvaava, koska kaikki tietää, että millainen ihminen on, jos hän on poikatyttö, mutta silti en pidä siitä. Se antaa mielestäni sellaista leimaa, että tyttö ei saisi olla jotenkin "eläväinen", ehkä jopa "villi" tai pukeutua ei-mekkoon ja ei-pinkkiin. Itse vältän sanan käyttöä, koska mielestäni se jotenkin määrittelee liikaa sitä, että millainen tyttö tai nainen sinun pitäisi olla, että et olisi poikamainen tai mitä vain. Yritän nyt tässä siis hakea sitä, että mielestäni tällaiset poikatytöt voivat olla ihan yhtä hyvin vain tyttöjä kuten nekin tytöt, jotka pukeutuvat mekkoon (ääh nämä on myös niin hankalia selittää, koska mielestäni myös poikatyttö voi pukeutua mekkoon). Jos kuitenkin tahtoo käyttää termiä poikatyttö, niin mielestäni on tärkeää, että kuinka sitä käyttää ja millä arvokkuudella. Tärkeintä on kuitenkin se, että nimitetään ihmisiä, kuten he itse tahtovat.

Joo, lähdin nyt sitten puhumaan tosiaan tytöistä, vaikka naiseudesta piti, mutta sen takia, koska mielestäni lapsuuden ympäristö ja se mihin kasvaa ja jonka jo lapsena oppii, on niin merkityksellistä. Näitä asioita pohdin paljon, koska kasvatan kotona uutta tulevaa pientä naisen alkua, jolle toivon vain, että hän saa olla se tyttö ja sellainen tyttö kuin hän itse tahtoo, ilman ympäristön paineita. Toivon myös, että hän saa olla tasa-arvossa poikien ja miesten kanssa. Oma naiseuteni ainakin pohjautuu pitkälti siitä, kuinka sen äitini kanssa sitä sokerinpalalamppua asentelin.


Enpä tiedä oikein kuinka tiivistelisin ja avaisin näitä ajatuksiani enempää, mutta toivon, että myös kaikki muutkin saisivat olla yhtä etuoikeutetussa asemassa naiseutensa suhteen, kuten minä olen saanut olla. Tänään naistenpäivänä kävin allekirjoittamassa Amnestyn vetoomuksen naisiin kohdistuvan väkivallan ennaltaehkäisemiseksi ja turvakotipaikkojen lisäämiseksi täällä meillä Suomessa. Olen huolissani monista asioista ympäri maapallon ja tämä on yksi niistä. 

Oho, tarkoitukseni ei ollut pitää mitään mainospuhetta ja tämä ei ollut mikään yhteistyö, vaan mielestäni ihan tärkeä asia. Yritän nyt löytää päätesanoja tähän. Älkää olko huolissanne, jos teitä ei muistettu naistenpäivänä, sellaisia juhlia kyllä riittää. Olkaa myös iloisia, jos teitä muistettiin. Tärkeintä on kuitenkin juhlia naiseutta sekä asioita, joista on jo tullut tasa-arvoisia kuten äänioikeus tai työoikeus. IHANAA NAISTENPÄIVÄÄ! (Tai no naistenyötä, kuten lapsi sanoi viimeisenä nukahtaessaan!)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Rauhaa ja rakkautta!